Core i چیست

Core i چیست : معرفی پردازنده‌های اینتل

حتما شما هم در اصطلاحات کامپیوتری با Core i و اعداد کنار آن روبه‌رو شده‌اید، در ادامه به شما توضیح می‌دهیم که Core i چیست و چه پردازنده‌ای برای شما مناسب‌تر است.

حتما شما هم در اصطلاحات کامپیوتری با Core i و اعداد کنار آن روبه‌رو شده‌اید، اما دقیقا نمی‌دانید Core i چیست و چه نقشی از سیستم‌های کامپیوتری دارد. در ادامه به شما توضیح می‌دهیم که Core i چیست و چه پردازنده‌ای برای شما مناسب‌تر است.

پردازنده یکی از مهم‌ترین قطعات هر سیستم کامپیوتری است و عدم تشخیص مدل آن می‌تواند هنگام انتخاب و خرید لپ تاپ یا کامپیوتر شما را سردرگم کند. Core i را در پردازنده‌‌های سری Intel می‌بینیم؛ بنابراین، در این مقاله با مک‌ بوک‌های جدید اپل که با پردازنده‌های سری M کار می‌کنند و یا سیستم‌هایی که به پردازنده AMD مجهز هستند، سروکار نداریم.

Core i چیست

پردازنده‌های کور اینتل در اواسط سال ۲۰۰۶ وارد کامپیوترها شده و جایگزین سری پنتیوم شدند که قبلاً لاین پردازنده‌های پیشرفته اینتل را تشکیل می‌داد.

نام‌هایی مثل کور i یکسری دسته‌بندی سطح بالا هستند که به تفکیک پردازنده‌هایی که در یک نسل خاص قرار دارند، کمک می‌کنند. Core i به این معنا نیست که پردازنده تعداد مشخصی هسته دارد یا از یکسری قابلیت خاص مثل چند رشته‌ای بهره می‌برد که به پردازش دستورالعمل‌ها با سرعت بالا کمک می‌کند.

ممکن است مشخصات و ویژگی‌ها بین نسل‌های مختلف متفاوت باشند. با پیشرفت فناوری، امکان تولید قطعات پیشرفته‌تر با قیمت کمتر فراهم می‌شود. در نتیجه ممکن است مثلاً قابلیت‌هایی که زمانی در پردازنده‌ای مثل Core i3 وجود داشتند، کاملاً از این کلاس حذف شوند. برای پاسخ دادن دقیق به این سوال که Core i در پردازنده چیست ، ابتدا باید با یکسری مفاهیم و اصطلاحات کلیدی مربوط به پردازنده‌های اینتل آشنا شویم.


مفاهیم مهم برای پردازنده‌های اینتل

Core i چیست + مفاهیم مهم

هنگام بررسی و انتخاب یک پردازنده، ممکن است بارها با دو عدد روبرو شوید؛ سرعت کلاک و تعداد کورها.

۱. سرعت کلاک: این عدد بر حسب گیگاهرتز (یک میلیارد هرتز) بیان شده و مشخص می‌کند که یک پردازنده در هر ثانیه قادر به اجرای چه تعداد پردازش است. هر چقدر این عدد بزرگتر باشد، سرعت سیستم بیشتر خواهد بود. هرچقدر که سرعت باز کردن برنامه‌ها، فایل‌ها، مرور عکس‌ها و… بیشتر باشد، یعنی سرعت کلاک بالاتر است.

۲. تعداد کورها (یا هسته‌ها): معمولاً تراشه‌هایی که در کامپیوتر و لپ تاپ استفاده می‌شوند، دو یا چهار عدد کور دارند. بعضی مدل‌های جدیدتر شش و یا حتی هشت عدد کور دارند. هر چقدر تعداد کورها بیشتر باشد، بهتر است؛ چون باعث می‌شود که کامپیوتر شما توانایی اجرای همزمان تعداد زیادی کار را داشته باشد. اگر همزمان تعداد زیادی نرم‌افزار را اجرا می‌کنید یا تعداد زیادی تب مرورگر را باز نگه می‌دارید، متوجه تأثیر هسته‌های بیشتر پردازنده خواهید شد.

اما مقایسه تعداد کورها بین انواع پردازنده‌های اینتل (مثل اینتل اتم و اینتل Core i5) اطلاعات زیادی در اختیار شما قرار نمی‌دهد، چون خود این کورها تفاوت زیادی با هم دارند. مثلاً چهار هسته اتم، قدرت بسیار کمتری نسبت به چهار هسته i5 دارند.

اینتل اتم

پردازنده‌های اتم در اواسط دهه ۲۰۰۰ میلادی به بازار آمدند و آغازگر ورود لپ تاپ‌های بسیار نازک و سبک به بازار شدند. در این پردازنده‌ها چهار هسته وجود داشت که کارهای کامپیوتری روزانه را با سرعت خوبی اجرا می‌کردند.

امروزه این تراشه‌ها بیشتر در تبلت‌های ویندوزی بسیار ارزان با قیمت کمتر از ۲۰۰ پوند استفاده می‌شوند. از آنجایی که سال‌هاست پردازنده اتم جدیدی تولید نشده، توصیه می‌شود که از خرید دستگاه‌هایی با پردازنده اتم اکیداً خودداری کنید؛ چون در حال حاضر این پردازنده‌ها به شدت کند هستند.

 


اینتل سلرون و پنتیوم

 

پردازنده‌های سلرون و پنتیوم در رنج پایین محصولات اینتل قرار دارند. احتمالاً شما هم در اواخر دهه ۱۹۹۰ نام پنتیوم را شنیده‌اید؛ زمانی که این نام بیانگر کامپیوترهایی قدرتمند بود.

در سال‌های اخیر پردازنده‌های سلرون پیشرفت چشمگیری داشته‌اند؛ اما برای انجام کارهایی به غیر از کارهای بسیار ساده و ابتدایی، سرعت بسیار کمی دارند و تقریباً هیچ قابلیتی برای اجرای همزمان چند برنامه ندارند.

این پردازنده‌ها هم مفید و قابل استفاده هستند، اما با توجه به اینکه پردازنده‌های بسیار قدرتمندتری در لپ تاپ‌ها وجود دارند که قیمت خیلی زیادی ندارند، نمی‌توان گفت که این پردازنده‌ها ارزش جستجو و خرید را دارند.

استفاده از مدل‌های جدیدتر پنتیوم، از جمله مدل‌هایی که بعد از سال ۲۰۱۷ رونمایی شدند، در لپ تاپ‌هایی با قیمت بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ پوند متداول‌تر است.

این تراشه‌ها از نظر مصرف انرژی مقرون به صرفه هستند. یعنی برای مواقعی که نیاز به لپ تاپی با ماندگاری شارژ طولانی دارید، این تراشه‌ها می‌توانند بسیار مفید باشند. در مجموع این مدل‌ها برای وبگردی و انجام کارهای ساده اداری مناسب هستند.

 


اینتل کور

تراشه‌های کور که از سال ۲۰۰۶ روانه بازار شدند، توانستند سلطه ۱۳ ساله پردازنده‌های پنتیوم را به چالش بکشند تا این پردازنده‌ها به رده کامپیوترهای ارزان قیمت سقوط کنند. سری کور شامل سه نوع معماری مختلف است که در ادامه آنها را معرفی می‌کنیم.

Core M: کور M که در سال ۲۰۱۴ روانه بازار شد، شامل خانواده‌ای از پردازنده‌های کم مصرف است که برای تبلت و لپ تاپ‌ها طراحی شده‌اند.

Core Duo: Core Duo 32 بیتی در اوایل سال ۲۰۰۶ بر اساس معماری پنتیوم M ساخته شد. Core Duo که فقط در لپ تاپ‌ها کاربرد داشت، بعداً جای خود را به خانواده کور ۲ داد.

Core ۲ – قبل از سری Core i: قبل از اینکه سری Core i کار خود را آغاز کند، خانواده ۶۴ بیتی کور ۲ که در اواسط سال ۲۰۰۶ معرفی شد، یک جایگزین مهم و چشمگیر برای تراشه‌های کور Duo محسوب می‌شد. این تراشه‌ها که در ساخت آنها از معماری Penryn استفاده شده بود، در قالب مدل‌هایی با یک، دو و چهار کور روانه بازار شدند.

 


اینتل Core i

Core i چیست + اینتل core i

بد نیست بدانید که اولین مدل از سری i یعنی Core i7 در سال ۲۰۰۸ روانه بازار شد.

برای انتخاب بهترین پردازنده، باید قیمت و فرم فاکتور را در نظر داشته باشید. بهترین پردازنده، Core i9 است که برای یک کامپیوتر بزرگ و قدرتمند ساخته شده است. اما چنین پردازنده‌ای قیمت بالایی دارد و ممکن است برای نیازهای شما بیش از حد قوی و سریع باشد. در عوض بهتر است که به دنبال گزینه‌ای متناسب با بودجه خودتان باشید. مثلاً پردازنده Core i5 برای یک لپ تاپ سبک و ظریف ساخته شده و می‌تواند بدون نیاز به خرید یک دستگاه بزرگ و سنگین، عملکرد خوبی را در اختیار شما قرار دهد.

Core i3

پردازنده‌های این سری دارای ترکیبی عالی از عملکرد و قیمت خوب هستند. این پردازنده‌ها برای اجرای همزمان چند کار یا انجام کارهای چالش برانگیزی مثل ویرایش ویدیو خیلی مناسب نیستند، اما پیشرفت چشمگیری نسبت به پردازنده‌های پنتیوم محسوب می‌شوند و با قیمت مناسبی به فروش می‌رسند. این پردازنده‌ها در لپ تاپ‌های ۳۵۰ پوندی و گران‌تر وجود دارند.

Core i5

اگر به دنبال کامپیوتری هستید که بتواند همزمان برنامه‌های زیادی را اجرا کند و حتی توانایی انجام کارهای سنگین ادیت ویدیو و عکس را داشته باشد، پردازنده‌های کور i5 انتخاب خیلی خوبی هستند. قیمت این پردازنده‌ها به اندازه سری کور i7 نیست، اما عملکرد آنها با Core i7 تفاوت چندانی ندارد. مشخصات این پردازنده‌ها در سطحی قرار دارد که خرید آنها برای بیشتر افراد توصیه می‌شود و می‌توانید لپ تاپ‌هایی با پردازنده کور i5 را با قیمت حدود ۵۰۰ پوند بخرید.

Core i7

این پردازنده نسبت به i5 پیشرفته‌تر است و کارهای ذکر شده را با سرعت بیشتری انجام می‌دهد. معمولاً باید برای خرید این پردازنده‌ها بیشتر هزینه کنید و برای آنها یک فن پردازنده قوی‌تری بخرید. اگر نیازی به سرعت زیادی ندارید، احتمالاً پردازنده سری Core i5 برای شما مناسب‌تر خواهد بود.

Core i9

این تراشه‌ها برای متخصصان کامپیوتری طراحی شده‌اند که روی کارهای بسیار چالش برانگیز مثل ویرایش ویدیو با حجم بالا کار می‌کنند. برای بیشتر افراد، پردازنده‌های کور i9 بیش از حد قوی هستند و اکثر افراد نیازی به چنین قدرت پردازشی ندارند.

 


معنی اعداد و حروف انتهای پردازنده‌های اینتل Core i

به طور کلی، اسم مدل‌های سری کور i شامل پنج بخش است که هر بخش، اطلاعات خاصی را در رابطه با پردازنده در اختیار شما قرار می‌دهد.
بخش اول ساده‌ترین بخش است. عدد کنار i در مدل‌های Core i3، i5، i7 و i9، دسته‌بندی کلی آن را نشان می‌دهند.

معمولاً لپ تاپ‌ها و کامپیوترهایی که از Core i3 بهره می‌برند، ارزان‌ترین و کم قدرت‌ترین‌ها هستند و i5، i7 و i9 عملکرد و قدرت بهتری دارند.
در نام هر سری، سه بخش دیگر هم وجود دارد که ما در ادامه برای توضیح بهتر، Intel Core i5-1145G7 را به عنوان مثال در نظر می‌گیریم.

بخش اول: شماره نسل

یک یا دو رقم اول پس از خط فاصله، نسل پردازنده را مشخص می‌کند. هر چقدر این عدد بزرگتر باشد، نسل پردازنده جدیدتر است.

نسل پردازنده‌های اینتل، ‌نسل ۱۳  را در نظر بگیرید؛ یعنی همه شماره مدل‌ها از این نسل با عدد ۱۳ شروع می‌شوند. مثالی که ما در حال بررسی آن هستیم، به نسل ۱۱ مربوط است و به همین دلیل، شماره مدل آن با ۱۱ شروع می‌شود (1145G7). پردازنده‌های نسل نهم و قبل از آن، به جای یک رقم، دو رقم داشتند.

هر چقدر پردازنده جدیدتر باشد، عملکرد بهتری خواهد داشت. اما اگر دو مدل پردازنده، فقط یک نسل با هم اختلاف داشته باشند (مثلاً نسل نهم در مقایسه با نسل دهم)، تفاوت بین آنها ناچیز است. پس اگر مدل نسل نهم قیمت بسیار مناسب‌تری دارد، خرید آن منطقی‌تر خواهد بود.

سال‌های رونمایی از هر نسل پردازنده اینتل کور و اسم رمز آنها عبارتند از:

نسل سال رونمایی اسم رمز شماره در اسم مدل
اول ۲۰۰۸ Nehalem ندارد
دوم ۲۰۱۱ Sandy Bridge ۲
سوم ۲۰۱۲ Ivy Bridge ۳
چهارم ۲۰۱۳ Haswell ۴
پنجم ۲۰۱۴ Broadwell ۵
ششم ۲۰۱۵ Skylake ۶
هفتم ۲۰۱۶ Kaby Lake ۷
هشتم ۲۰۱۷ Coffee Lake ۸
نهم ۲۰۱۸ Coffee Lake Refresh ۹
دهم ۲۰۱۹ Comet Lake / Ice Lake / Amber Lake / Amber Lake Y ۱۰
یازدهم ۲۰۲۱ Rocket Lake ۱۱
دوازدهم ۲۰۲۱ Alder Lake ۱۲
سیزدهم ۲۰۲۲ Raptor Lake ۱۳

بخش دوم: جایگاه در آن سری

پس از شماره نسل، دو رقم قرار دارد (یا پس از نسل دهم، ۳ رقم) که جایگاه تقریبی پردازنده را در سلسله مراتب مربوطه نشان می‌دهد. مثلاً اگر این دو رقم را برای دو پردازنده مثل Core i5-1145G7 و 1140G7 مقایسه کنید، متوجه می‌شوید که 1145G7 قدرتمندتر است.

اما اینتل توصیه نمی‌کند که از این اعداد برای مقایسه پردازنده‌ها استفاده کنید چون در مقایسه پردازنده‌ها، لزوماً همیشه عدد بزرگتر بهتر نیست و یکسری تفاوت فنی بین پردازنده‌ها وجود دارد که با این اعداد و ارقام مشخص نمی‌شوند.

ب


بخش سوم: پسوند

نسل سال رونمایی اسم رمز شماره در اسم مدل اول 2008 Nehalem ندارد دوم 2011 Sandy Bridge 2 سوم 2012 Ivy Bridge 3 چهارم 2013 Haswell 4 پنجم 2014 Broadwell 5 ششم 2015 Skylake 6 هفتم 2016 Kaby Lake 7 هشتم 2017 Coffee Lake 8 نهم 2018 Coffee Lake Refresh 9 دهم 2019 Comet Lake / Ice Lake / Amber Lake / Amber Lake Y 10 یازدهم 2021 Rocket Lake 11 دوازدهم 2021 Alder Lake 12 سیزدهم 2022 Raptor Lake 13نسل سال رونمایی اسم رمز شماره در اسم مدل اول ۲۰۰۸ Nehalem ندارد دوم ۲۰۱۱ Sandy Bridge 2 سوم ۲۰۱۲ Ivy Bridge 3 چهارم ۲۰۱۳ Haswell 4 پنجم ۲۰۱۴ Broadwell 5 ششم ۲۰۱۵ Skylake 6 هفتم ۲۰۱۶ Kaby Lake 7 هشتم ۲۰۱۷ Coffee Lake 8 نهم ۲۰۱۸ Coffee Lake Refresh 9 دهم ۲۰۱۹ Comet Lake / Ice Lake / Amber Lake / Amber Lake Y 10 یازدهم ۲۰۲۱ Rocket Lake 11 دوازدهم ۲۰۲۱ Alder Lake 12 سیزدهم ۲۰۲۲ Raptor Lake 13

پسوند انتهایی (حروف یا حرف و عدد) اطلاعات بیشتری در رابطه با جایگاه پردازنده در رنج خودش ارائه می‌دهد. در مثال ما، پسوند Core i5-1145G7 است اما انواع دیگری مثل i5-11300H و ۱۱۶۰۰ هم وجود دارند که هیچ پسوندی ندارند. فهرست برخی از پسوندهای پرکاربرد عبارتند از:

G و یک عدد در انتها: پردازنده‌های نسل دهم به بعد (مدل‌هایی که با ۱۰، ۱۱ یا ۱۲ شروع می‌شوند) معمولاً یک حرف G و یک عدد در نامشان دارند مثل G1 یا G7. هر چقدر این عدد بزرگتر باشد، تراشه‌های گرافیکی داخل پردازنده بهتر هستند. باید در توضیحات محصولی که خریداری می‌کنید، اطلاعات بیشتری در رابطه با عملکرد آن وجود داشته باشد.

بدون پسوند: چنین پردازنده‌ای، یک پردازنده دسکتاپ معمولی است که معمولاً دارای چهار هسته و سرعت کلاک بسیار خوب برای انجام کارهای روزمره و ادیت عکس و ویدیو است.

پسوند T: چنین پردازنده‌هایی در کامپیوترهای کوچکتر و کامپیوترهای همه منظوره وجود دارند. این تراشه‌ها از نظر کاربردی شبیه به تراشه‌های بدون پسوند هستند و همان تعداد هسته را دارند، اما با سرعت کلاک کمتر.

پسوند K: این گروه شامل پردازنده‌هایی با بهترین سطح عملکرد است. این گروه هم شبیه به پردازنده‌های بدون پسوند است، اما معمولاً سرعت کلاک بیشتری دارد. امکان اورکلاک کردن پردازنده‌های این سطح وجود دارد.

پسوند U (فقط پردازنده‌های قدیمی‌تر): این پردازنده‌ها معمولاً فقط ۲ هسته دارند (هر چند مدل‌های جدیدتر ۴ هسته‌ای هستند) و جزء کم سرعت‌ترین پردازنده‌ها از سری کور i به حساب می‌آیند. این تراشه‌ها در کامپیوترهای همه منظوره و خیلی از لپ تاپ‌ها وجود دارند. چنین پردازنده‌هایی برای ویرایش ویدیو و عکس خوب هستند، اما برای انجام کارهایی مثل استخراج فایل روی دیسک سرعت کمی دارند. اگر به دنبال سیستمی برای ویرایش عکس هستید، کور i5 یا حتی i7 را انتخاب کنید.

پسوند HQ: پردازنده‌هایی با پسوند HQ معمولاً در لپ تاپ‌های قدرتمند وجود دارند و دارای چهار هسته هستند. چنین پردازنده‌هایی برای ویرایش عکس و ویدیو بسیار مناسب هستند، اما از نظر قابلیت حمل و ماندگاری باتری، عملکرد ضعیف‌تری دارند.

Y در میانه مدل (فقط تراشه‌های قدیمی‌تر): سری Y کم مصرف‌ترین تراشه‌هایی هستند که می‌توانید پیدا کنید. این تراشه‌ها در مجموع برای ویرایش عکس یا ویدیو مناسب نیستند اما برای کارهای سبک‌تر می‌توان از آنها استفاده کرد. مزیت این تراشه‌ها، عملکرد خیلی خوب آنها برای کارهای سبک و ماندگاری شارژ طولانی‌تر است. لپ تاپ‌هایی که از این تراشه بهره می‌برند، معمولاً بدون فن هستند در نتیجه کاملاً بی صدا و بسیار باریک هستند.


جمع‌ بندی

در این مطلب سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که Core i چیست و اینکه پردازنده‌های مختلف اینتل از جمله کور چه خصوصیاتی دارند. همان‌طور که اشاره شد، پردازنده‌های کور سری i شامل چهار گروه اصلی هستند؛ یعنی i3، i5، i7 و i9. هر یک از این پردازنده‌ها مشخصات و ویژگی‌های خاص خودشان را دارند؛ اما به طور کلی Core i5 بهتر از i3 است و به همین ترتیب.

امیدواریم که با مطالعه این مطلب، درک بهتری نسبت به پردازنده‌های اینتل و مشخصات و تفاوت‌های آنها پیدا کرده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید